Mörbollar med Nougat (Eller utan!)

choklad - kola paj

pulled pork
valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
3 1/2 dl coca cola
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1-2 tsk samal oelek
1 1/2 msk chilisås
1 msk med kalvfond koncentrerad
Gör så här: ställ ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor. lägg det sedan i en kastrull som tål ugn. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek & fond, och häll över köttet, och lägg på ett lock. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar, och skulle vätska försvinna helt kan du mäta upp lite mer vätska.
Köttet ska när det är klart, dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det så här med två gafflar.


Frallor!
Det här behöver du till 15- 18 småbröd :
50 gram jäst för bröd
5 dl ljummet vatten ( 37 grader )
2 tsk salt
2 msk god olivolja
12 dl vetemjöl
Gör så här: Ställ ugnen på 220 grader. Smula ner jästen i en skål, och blanda med lite av vattnet tills all jäst har löst sig. Blanda i salt, och olivolja och arbeta in mjölet ordentligt för hand eller med maskin. Lägg på bakduk och ställ på varmt ställe, te.x nära ugnen. Låt jäsa i 40 minuter, innan du stjälper ut degen på mjölat bakbord. Dela i tre delar och rulla ut till längder skär sedan med vass kniv eller degskrapa snittar av brödet ( Dvs 5- 6 bitar av varje längd)

Choklad och mintkakor (juliga?)

Cupcake-brownie toppad med underbar nutellafrosting.

Twixkakor eller choklad och kolagrottor.
Tänk på att inte fylla med allt för mycket då kolan bubblar upp i ugnen.


scones
Börja med att blanda:
4 dl vetemjöl
1 tsk socker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt (lite alltså)
Nyp i 50 g rumsvarmt margarin bland torrvarorna och häll sedan i 2 dl mjölk, knåda till en bra deg som ska vara lite kladdig men hålla ihop och gå att forma.
Gör 2 runda ganska platta kakor på plåten, använd en gaffel och kryssa skåror i kakorna.
Grädda i ugnen på 250 grader i ca 12 minuter och skär sedan upp brödet efter skårorna.
browniekakor med dulce de leche
Browniekakor med Dulce de leche:
100 g Smör
200 g Choklad, mörk
3 Ägg
2 dl Strösocker
2 msk Farinsocker
1 3/4 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
2 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
1/2 tsk Salt
+ 100 g Mjölkchoklad, hackad
+ Dulce de leche, en burk
Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen, rör om tills allt är smält. Vispa ihop ägg, strö- och farinsocker i en skål. Tillsätt smörblandningen och vispa ihop en tjock smet. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke för sig och rör sedan ner det i smeten. Rör ihop en jämn smet och tillsätt sedan mjölkchokladen. Skeda ut matsked-stora kakor på plåten med bra mellanrum. Grädda i mitten av ugnen i 8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten. Bred dulce de leche på hälften av alla kakor, strö över lite havssalt och tryck sedan ihop med resten av kakorna.
dumlekakor
15 stycken Dumlekolor
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Ställ ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ svalt i 10 minuter, så att det inte är för hett. Hacka dumlen i mindre bitar.
Rör ner socker, farin och ägg i det smälta smöret, blanda de torra ingredienserna och vänd ner de också och rör om tills du har en jämn smet. Vänd sist ner dumlen, och rör ihop allt. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, och klicka ut 8- 9 kakor på varje.
Tänk på att ha bra med mellanrum mellan kakorna för de flyter ut mycket. Baka kakorna i mitten på ugnen i cirka 8- 10 minuter, håll koll på dem så att de blir gyllenebruna.
Låt kakorna svalna innan de serveras.
Sega med smaka av kola & choklad.


hemmagjorda munkar!
- Värm vattnet till 40–45 grader och blanda med jästen i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull. Rör om i skålen med jästblandningen och tillsätt den ljumna mjölken, ägg, smör och socker. Rör ordentligt tills smöret är upplöst.
- Tillsätt salt och mjöl och arbeta till en smidig deg på mjölat bakbord. Lägg degen i en oljad skål, täck med bakhandduk och låt jäsa i 1–1 1/2 timme, till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1–1 1/2 cm tjocklek. Stansa ut så många rundlar som möjligt med hjälp av en rund utstickare (eller ett glas), 6,5–7 cm i diameter.Ta sedan en mindre utstickare för att stansa ut mitten av rundlarna. Rulla ihop överbliven deg, kavla ut igen och stick ut fler degrundlar på samma vis.
- Lägg degrundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakhandduk och låt läsa i cirka 60 minuter, till dubbel storlek.
- Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader.
- Fritera ett par degrundlar i taget i cirka 1 minut på varje sida. Hantera ringarna försiktigt så att du inte trycker ut luftbubblorna som bildats under jäsningen.
- Lägg de nyfriterade munkarna på en bit hushållspapper eller ett ugnsgaller och låt rinna av och svalna i ett par minuter.
- Om du ska ha socker på dom måste detta ske omedelbart efter friteringen.
- Med de som ska ha chokladglasyr på sig doppas en stund efter donutsen har svalnat.
- Valfri topping.

dumla fondant
(alla ungar är olika så ha koll när den fortfarande dallrar i mitten, när du tagit ut den låt den vila ca 2 min innan du trycker ut den)


kladdkake kakor!
frösiga scones
Det här behöver du till 6- 7 frallor / scones :
9 dl vetemjöl ( du kan byta ut några dl mot annat mjöl)
4 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
1 1/2 dl hackad ost
3 dl mjölk
1 dl rapsolja / eller lika mycket smör
Topping : sesamfrön och riven ost
Gör så här: Ställ ugnen på 210- 225 grader. Rör ihop torra ingredienser samt den hackade osten, och rör ner mjölk och olja i detta. Vänd om tills du får en deg. Forma frallor och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Fördela ut sesamfrön och riv över lite ost och grädda i mitten av ugnen i cirka 14 – 18 minuter, eller tills de blivit gyllene.
Serveras med smör, ost & mycket philadelphiaost

