kola fondant (dulche de leche)

receptet och bilden lånade ifrån herrhavreflarn! :D (klicka)
 
6 st 
Ingredienser: 
 
- 2 äggulor
- 1 helt ägg
- 1 burk karamelliserad mjölk (färdigkokt)
- 3 msk mjöl
 
- smör och mjöl att klä formen med.
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Smöra och mjöla en muffinsplåt.
 
Vispa äggulor och ägget till dubbel volym ( vitt och ordentligt fluffigt )
 
Tillsätt den karamelliserade mjölken och vispa till jämn smet.
 
Tillsätt sedan mjölet och vispa återigen till jämn smet.
 
Fördela jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen ca 9-10 min. Gräddningstiden beror helt på ugnen och vet man med sig själv att det brukar gå fort så håll ett extra öga så dom inte blir igenomgräddade. När man skakar lite lätt på formen ska de fortfarande "dallra". 
 
Låt svalna något, skär loss kanterna med en vass kniv och själp upp på bakplåtsklädd skärbräda. 
 
Servera med glass och färska bär. 
 
 

Kola-fudge Butterkaka eller american caramel sticky bun.

receptet och bil lånad ifrån herrhavreflarn! - klicka!
 
2 stycken sticky bun kakor.
 
Ingredienser:
- 150 g smör
- 5 dl mjölk 
- 50 g jäst ( ett blått paket )
- 1 dl socker
- 1 rejäl nypa salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 13-14 dl mjöl
 
Fyllning:
- 150 g smör
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 2 tsk kanel
 
Kola/karamell-fyllningen:
- 75 g smör
- 1 dl brunt farinsocker
- 3 msk grädde
- 2 msk mjöl
 
 
Såhär gör du:
Skär smöret i centimeter stora kuber.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till ca 35 grader.
 
Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, smöret, sockret, kardemumman, saltet och 10 dl av mjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg.
 
Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat. 
 
Jag lät degen gå i maskinen ca 10min. 
 
Täck med handduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.
 
Blanda ihop fyllningen av smör, socker och kanel till jämn smet.
 
Dela degen i två på mjölat underlag.
 
Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på kanel och sockersmöret.
 
Skär i 10 st lika stora rullar och placera i bakplåtsklädd springform.
Lämna mellanrum mellan bullarna så de har plats att jäsa. 
 
Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 60 min.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
När det gått 30 minuter av jästiden kan du göra kolatoppingen.
 
 
Blanda alla ingredienser till toppingen och låt koka upp. Låt svalna något.
 
Häll jämnt över den färdigjästa kakan och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Jag la lite folie över efter 15 minuter för att inte bränna kakan och toppingen. 
 
Låt svalna och ringla sedan glasyr över och servera! 
 
 
 

popcorn tårta

recept och bild lånad ifrån herrhavreflarn! :) (klicka)
 
Ingredienser:
- 1 påse micropopcorn
- salt efter smak
 
Karamellen:
- 50 g smör
- 2 dl socker
 
Chokladganachen:
- 300 g choklad
- 1 dl grädde
 
Såhär gör du:
 
1. Klä en springform ca 24 cm med bakplåtspapper.
2. Poppa popcornen och salta. 
3. Smält smör och socker i en stor kastrull och låt koka till gyllenbrun färg.
4. Häll genast i popcornen och rör tills de är jämnt "glaserade". 
 
5. Tryck ut de karamelliserade popcornen i en bakplåtsklädd springform ca 24 cm. 
( spara 1/4 av popcornen till garnering )
Tryck till med en slev för att få en så jämn yta som möjligt. 
 
6. Hacka chokladen fint eller riv och häll i en bunke. Koka upp grädde i en kastrull och häll över chokladen vänta ca 30 sekunder och rör sedan till jämn ganache. 
Häll över popcornen i springformen och se till att täcka hela ovansidan. 
 
7. Ställ i kylen ca 1 h och dekorera sedan med karamelliserade popcorn och hallon om så önskas. 

kakdegsbollar

receptet och bilden lånade ifrån herrhavreflarn! - klicka! :)
Ca 15 st.
 
Ingredienser:
 
- 125 g smör
- 1/2 dl ljust muscovadosocker
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker 
- 2 msk grädde
- 2.1/2 dl mjöl ( vill man ha dem ännu fastare tillsätt upp till 1/2 dl extra, en smaksak helt enkelt )
- 50 g chokladknappar
 
 
- 70 g ljuschoklad att doppa bollarna i.
 
 
Såhär gör du:
 
Vispa smöret, muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker till jämn mjuk smet.
 
Skrapa ner från kanterna och tillsätt grädden, rör till jämn smet.
 
Skrapa ner från kanterna och tillsätt mjölet, vispa till jämn deg.
 
Rör nu ner chokladknapparna tills de är jämnt fördelade i smeten.
 
Rulla till ca 15 st bollar och ställ kallt ca 1-2 h eller tills de har "satt" sig. 
 
Smält chokladen över vattenbad och doppa halva bollen, ställ kallt tills chokladen stelnat. 
 
 

cheesecake muffins med nutellarippel

Receptet och bilden kommer ifrån, herrhavreflarn - klicka :)
 
Ca 12 st
Ingredienser:
 - 10 digistivekex 
- 100 g smör
 
- 1 burk kondenserad mjölk
- 150 g creme cheese
- 2 äggulor
- 1 ägg
 
- 120 g nutella
 
 
Såhär gör du:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Smält smöret i en kastrull.
 
3. Smula digistivekexen i en bunke och rör ner det smälta smöret, rör till smulig deg. 
Tryck ut i en muffinsplåt, grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
 
4. Vispa ihop creme cheese och kondenserad mjölk till jämn smet, vänd försiktigt ner äggen i smeten.
Fördela jämnt över de nygräddade bottnarna. 
 
5. Värm nutellan över vattenbad och häll i spritspåse, spritsa över cheesecakefyllningen och grädde återigen i mitten av ugnen ca 12 min. 
 
6. Skär med vass kniv i kanterna och ta upp ur muffinsplåten.
 

RSS 2.0