chokladtårta med ganache

Receptet lånat ifrån: systrarnas drömmar! (klicka)
 
Botten:
2 dl kakao
4 dl socker
4 dl mjölk
300 g smör
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
 
Koka upp 2 dl socker med kakaon och mjölken.
Låt svalna.
Vispa smöret och 2 dl socker krämigt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Tillsätt mjöl, vaniljsocker och bakpulver och varva med mjölkblandningen.
Häll smeten i en springform (24 cm)
Grädda ca 45-50 minuter i 175 grader, kolla med sticka.
Låt svalna.
Dela botten i 4 lager.
 
Ganache:
3 dl grädde
400 g mörk choklad
16 dumlekolor
 
Hacka Dumle och chokladen.
Värm grädden till nästan kokande.
Häll grädden över kolan och chokladen.
Rör tills du får en jämn ganache.
Låt svalna.
Bred fyllningen på alla lager och över kakan.
Ställ tårtan i kylen.
Dekorera med färska hallon.
Servera med lättvispad grädde, vaniljglass och en frisk hallonsås... mums!
 

- Cheesecake med pepparmint och vit choklad

receptet och bilden är lånade ifrån http://blogofphoto.webblogg.se/
Ingredienser:
* 12 st Oreos eller andra kex som du vill ha.
* 2 msk smält margarin eller smör
* Ca 3,5 dl vispgrädde
* 8 msk florsocker
* 100 g vit choklad
* 280 g philadelphiaost
* 1/2 tsk pepparmint extrat eller olja
 
* Röd karamellfärg, valfritt
* Mini oreos eller mindre typ av kex + mera vit choklad, valfritt.
* Polkagrisar för dekorering.
 
Gör så här:
1. Mixa kexen. Smält smöret och häll det i kexblandningen, mixa igen. Sätt ca 2 ½ msk av kexblanding i dina glas som du ska servera dina cheesecake i. Det blir ca 6 st portioner. Ställ i kylen.
2. Smält vit chokladen, i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Låt svalna, men låt den inte stelna till. 
3. Vispa vispgrädden lätt i en skål, den ska inte vara för hårt vispad. Sikta ner florsockret och vispa lite till. 
4. Vispa philadelphia osten så den blir mjuk och fluffig. Tillsätt pepparmint extrat. Tillsätt den smälta chokladen och vispgrädden. Rör om. Om du vill ha röd karamellfärg så dela upp smeten till hälften, den ena smeten ska du blanda i lite karamellfärg och den andra får vara vit. Ta en spritspåse och spritsa ut din cheesecake smet i dina glas med oreobotten. Ställ in kyl ca 2 timmar.
5. Om du vill ha oreo doppade i vit choklad. Så smält din choklad och doppa kexen och strö över lite krossade polkagrisar. 
6. Dekorera med polkagrisar och dina oreo doppade i vit choklad innan servering. Bon Appetit!
 

- Nutella cheesecake cupcakes

receptet och bilden är lånad ifrån blogofphoto. <- klicka för att komma dit!
 
Ingredienser:
* 12 oreos eller andra kex du vill ha
* 1 ½ msk saltat smör, smält
* 6 msk strösocker
* 1 ½ msk vetemjöl
* 340 g philadelphiaost
* 2 st ägg
* 1 dl mjölk
* 1 dl gräddfil
* 1/2 tsk vaniljsocker
* 1 ½ dl nutella 
 
Till frosting:
* 2,36 dl vispgrädde
* 3 msk florsocker
* 1 dl hasselnötter, hackade
 
* Choklad för dekorering
 
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader. Korssa oreos, blanda ihop krossade Oreos och smör. Fördela blandningen jämnt bland 12 st muffinsformar, lägg till en rågad 1 msk till varje. Pressa smulorna till ett jämnt lager. Grädda i ugnen i 5 minuter. Ta bort från ugnen och låt svalna medan du förbereder fyllningen.
2. I en bunke vispa ihop strösocker och mjöl. Lägg i philadelphiaost och med hjälp av en elektrisk hand mixer, vispa bara tills den är slät. Blanda i ägg. Lägg i mjölk, gräddfil och vanilj och blanda bara tills den är slät och sedan lägg i Nutella och blanda tills den är slät. Om de bildast luftbubblor så kan du knacka skålen lite mot bordsytan. 
3. Fördela smeten i muffinsformarna. Ca 1/4 smet i varje form. Grädda i 175 grader i ca 20-40 min. Låt svalna i ca 30 min. Sätt sedan plastfolie över och ställ dem i kyl i ca 3 timmar så att dom stelnar till. 
4. Vispa grädden och tillsätt florsockret. Spritsa ut frostingen på dina cupcakes och strö över lite hackade hasselnötter och hackad choklad. Förvara cupcakes i kylskåpet. Bon Appetit!
 
 

kola fondant (dulche de leche)

receptet och bilden lånade ifrån herrhavreflarn! :D (klicka)
 
6 st 
Ingredienser: 
 
- 2 äggulor
- 1 helt ägg
- 1 burk karamelliserad mjölk (färdigkokt)
- 3 msk mjöl
 
- smör och mjöl att klä formen med.
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Smöra och mjöla en muffinsplåt.
 
Vispa äggulor och ägget till dubbel volym ( vitt och ordentligt fluffigt )
 
Tillsätt den karamelliserade mjölken och vispa till jämn smet.
 
Tillsätt sedan mjölet och vispa återigen till jämn smet.
 
Fördela jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen ca 9-10 min. Gräddningstiden beror helt på ugnen och vet man med sig själv att det brukar gå fort så håll ett extra öga så dom inte blir igenomgräddade. När man skakar lite lätt på formen ska de fortfarande "dallra". 
 
Låt svalna något, skär loss kanterna med en vass kniv och själp upp på bakplåtsklädd skärbräda. 
 
Servera med glass och färska bär. 
 
 

Kola-fudge Butterkaka eller american caramel sticky bun.

receptet och bil lånad ifrån herrhavreflarn! - klicka!
 
2 stycken sticky bun kakor.
 
Ingredienser:
- 150 g smör
- 5 dl mjölk 
- 50 g jäst ( ett blått paket )
- 1 dl socker
- 1 rejäl nypa salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 13-14 dl mjöl
 
Fyllning:
- 150 g smör
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 2 tsk kanel
 
Kola/karamell-fyllningen:
- 75 g smör
- 1 dl brunt farinsocker
- 3 msk grädde
- 2 msk mjöl
 
 
Såhär gör du:
Skär smöret i centimeter stora kuber.
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till ca 35 grader.
 
Häll lite av den ljumna mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig, tillsätt resten av mjölken, smöret, sockret, kardemumman, saltet och 10 dl av mjölet, arbeta ihop till jämn kladdig deg.
 
Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medans maskinen går eller om du knådar förhand tills degen är smidig och välarbetat. 
 
Jag lät degen gå i maskinen ca 10min. 
 
Täck med handduk och låt jäsa ca 1.1/2 h.
 
Blanda ihop fyllningen av smör, socker och kanel till jämn smet.
 
Dela degen i två på mjölat underlag.
 
Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på kanel och sockersmöret.
 
Skär i 10 st lika stora rullar och placera i bakplåtsklädd springform.
Lämna mellanrum mellan bullarna så de har plats att jäsa. 
 
Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 60 min.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
När det gått 30 minuter av jästiden kan du göra kolatoppingen.
 
 
Blanda alla ingredienser till toppingen och låt koka upp. Låt svalna något.
 
Häll jämnt över den färdigjästa kakan och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Jag la lite folie över efter 15 minuter för att inte bränna kakan och toppingen. 
 
Låt svalna och ringla sedan glasyr över och servera! 
 
 
 

popcorn tårta

recept och bild lånad ifrån herrhavreflarn! :) (klicka)
 
Ingredienser:
- 1 påse micropopcorn
- salt efter smak
 
Karamellen:
- 50 g smör
- 2 dl socker
 
Chokladganachen:
- 300 g choklad
- 1 dl grädde
 
Såhär gör du:
 
1. Klä en springform ca 24 cm med bakplåtspapper.
2. Poppa popcornen och salta. 
3. Smält smör och socker i en stor kastrull och låt koka till gyllenbrun färg.
4. Häll genast i popcornen och rör tills de är jämnt "glaserade". 
 
5. Tryck ut de karamelliserade popcornen i en bakplåtsklädd springform ca 24 cm. 
( spara 1/4 av popcornen till garnering )
Tryck till med en slev för att få en så jämn yta som möjligt. 
 
6. Hacka chokladen fint eller riv och häll i en bunke. Koka upp grädde i en kastrull och häll över chokladen vänta ca 30 sekunder och rör sedan till jämn ganache. 
Häll över popcornen i springformen och se till att täcka hela ovansidan. 
 
7. Ställ i kylen ca 1 h och dekorera sedan med karamelliserade popcorn och hallon om så önskas. 

kakdegsbollar

receptet och bilden lånade ifrån herrhavreflarn! - klicka! :)
Ca 15 st.
 
Ingredienser:
 
- 125 g smör
- 1/2 dl ljust muscovadosocker
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker 
- 2 msk grädde
- 2.1/2 dl mjöl ( vill man ha dem ännu fastare tillsätt upp till 1/2 dl extra, en smaksak helt enkelt )
- 50 g chokladknappar
 
 
- 70 g ljuschoklad att doppa bollarna i.
 
 
Såhär gör du:
 
Vispa smöret, muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker till jämn mjuk smet.
 
Skrapa ner från kanterna och tillsätt grädden, rör till jämn smet.
 
Skrapa ner från kanterna och tillsätt mjölet, vispa till jämn deg.
 
Rör nu ner chokladknapparna tills de är jämnt fördelade i smeten.
 
Rulla till ca 15 st bollar och ställ kallt ca 1-2 h eller tills de har "satt" sig. 
 
Smält chokladen över vattenbad och doppa halva bollen, ställ kallt tills chokladen stelnat. 
 
 

cheesecake muffins med nutellarippel

Receptet och bilden kommer ifrån, herrhavreflarn - klicka :)
 
Ca 12 st
Ingredienser:
 - 10 digistivekex 
- 100 g smör
 
- 1 burk kondenserad mjölk
- 150 g creme cheese
- 2 äggulor
- 1 ägg
 
- 120 g nutella
 
 
Såhär gör du:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Smält smöret i en kastrull.
 
3. Smula digistivekexen i en bunke och rör ner det smälta smöret, rör till smulig deg. 
Tryck ut i en muffinsplåt, grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
 
4. Vispa ihop creme cheese och kondenserad mjölk till jämn smet, vänd försiktigt ner äggen i smeten.
Fördela jämnt över de nygräddade bottnarna. 
 
5. Värm nutellan över vattenbad och häll i spritspåse, spritsa över cheesecakefyllningen och grädde återigen i mitten av ugnen ca 12 min. 
 
6. Skär med vass kniv i kanterna och ta upp ur muffinsplåten.
 

Brownies med mjölkchokladtryffel

recept och bilder lånade ifrån sugarcoated´s blogg!! :D klicka!
Till en plåt med brownies:
 
150 gram smör
200 gram mörk choklad
2,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljextrakt, eller vaniljpulver
2 msk mjölk
En nypa salt
3 ekologiska ägg
2,5 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Klä en fyrkantig bakform med bakplåtspapper ( min är ca 30x40 )
 
Hacka den mörka chokladen och lägg 150 gram av den i en bunke som tål micro tillsammans med smöret. Värm på medelvärme ca 30 sekunder, ta ut rör och micra 30 sekunder till eller tills allt är smält.
Rör i socker och farinsocker.
Tillsätt sedan vanilj, salt och mjölk till smeten. 
Rör ner äggen ett i taget och när allt är ihopblandat vänder du ner mjölet och resterande 50 gram av den hackade chokladen.
Häll smeten i den bakplåtspapperklädda formen och grädda ca 20 min. Brownien skall ha stelnat i kanterna men vara lite "dallrig" in mot mitten. Ta ut och låt svalna.
 
Tryffelkräm
 
200 gram mjölkchoklad ( eller valfri )
1 dl vispgrädde
1 tsk lönnsirap eller honung
25 gram rumsvarmt smör
 
Hacka chokladen fint lägg i en bunke.
Koka upp grädde och lönnsirap och slå det över chokladen. Låt stå några minuter innan du rör. Tillsätt smör och
vänd sedan runt med en slickepott tills allt är smält.
Låt stelna i kyl ca 30 min.
 
Bred ut över brownien. 
Låt ca 1 dl inlagda körsbär ( köpta eller hem inlagda ett bra recept hittar du tex här  ) rinna av lite lätt och sprid sedan ut dom över tryffelsmeten.
Ställ in i kylen ytterligare 30 min.
Vill man kan man smälta lite mörk choklad och ringla över innan man skär dom i bitar.

Nutellapaj med smulbotten

recept&bild lånad ifrån maria Grahns blogg - klicka!
 
Botten:
250 g Digestivekex
100 g smör 
 
Nutellacreme:
1 1/2 dl vispgrädde 
400 g Nutella
1/2 dl florsocker
 
Smula kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i rund form och ställ i frysen ca 20-30 minuter.
 
Koka upp grädden. Stäng av värmen och rör ner Nutella + florsocker.
Blanda ordentligt!
Häll fyllningen över botten och ställ i kylen minst 2-3 timmar.
Servera med vispad grädde eller glass
 

ost tortillas

recept - klicka!
Du behöver:
 
* 6 tortillabröd
* 100 g riven ost.
* 4 msk olivolja
* 1 pressad vitlöksklyfta
 
Gör så här:
 
1. Börja med att pressad ner vitlöksklyftan i oljan. Stek i en stekpanna på högsta värmen under några minuter. Tänk på att inte bränna vitlöken.
 
2. Pensla sedan oljan på ena sidan av tortillabrödet.
 
3. Lägg i det ena tortillabrödet med den penslade sidan ner i stekpannan, fyll på med riven ost och lägg det andra tortillabrödet som lock. Även detta bröd med den penslade sidan upp, då det ska vändas sen. Tryck ner kanterna lätt och stek på medelvärme ca 3 minut, vänd och stek en 3 minut även på andra sidan. Tänk på att brödet inte får bli bränt.
 
4. Lägg över på en skärbräda och skär i trianglar när de svalnat av något.
 
OM du vill göra i smörgåsgrill, så pensla lite vitlöksolja inuti innan du häller på osten. ELLER så gör u vitlöksås och doppar i efteråt.)
 
 

mini munkar

recept ifrån baakochmaat! -klicka
Du behöver:
* 2,5 dl mjöl * 1,5 dl socker
* 1 1/4 tsk bakpulver
* 1 1/2 tsk vaniljsocker
* 1 tsk salt
* 1,5 dl mjölk
* 1 tsk citronsaft * 1 ägg
* 1 1/2 msk smält smör
* Rapsolja
 
Dekoration:
* Valfri choklad ( ca 100 g )
* Strössel
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla dounutplåten med rapsolja ( var nogrann, annars finns risken att man inte får upp munkarna ur plåten ). Sikta mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
 
2. Vispa ägget lätt i en annan skål. Häll upp mjölken i en tredje skål, häll i citronsaften och rör om. Tillsätt mjölken, det lättvispade ägget och det smälta smöret i den torra blandningen.
 
3. Rör ihop tills allt är väl blandat. Fyll formen med smet, varje hål ska vara halvfullt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter. När de är klara ska man kunna peta på dem utan att det blir några märken.
 
4. Låt de svalna och smält sedan choklad över vattenbad, doppa ner dem och dekorera med strössel.

(rulla i lite smält smör och låt rinna av innan du rullar i socker)
 
 

dumleflarn

 
 
¨receptet kommer ifrån baakochmaat! - klicka! :)
Du behöver:
 
* Dumle ( jag lägger 9 st på varje plåt )
 
Gör så här:
 
Lägg dumlen på en bakplåtsklädd plåt, sätt ugnen på 180 grader. När ugnen är uppvärmd så sätt in plåten i mitten av ugnen ca 5 minuter.
 

Kladdkaka med chokladtryffel.

receptet och bild lånad ifrån baakochmaat! <-klicka! :)
Detta behöver du:
 2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao
100 gram smör
 
Tryffelfyllningen:
1/2 dl vispgrädde
200 g choklad ( valfri )
1 tsk honung
1 msk smör
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 150 grader.  Smöra en bakform. Smält smöret till kakan, och låt svalna. Rör ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten. Vispa inte, tillsätt sist smöret och häll sedan upp i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 – 40 minuter, kakan får inte bli bränd. Låt sedan kakan svalna i kylskåpet i några timmar.
Gör tryffeln, genom att hacka chokladen, koka upp grädden. När grädden kokat upp ta bort från plattan och vänd ner chokladen och rör tills chokladen har smält, vänd i en msk smör och honung och rör tills smeten är blank. Häll på tryffeln på kladdkakan och ställ svalt i några timmar.
 

Chokladbollskladdkaka

receptet och bilden är lånad ifrån Madeleinsbakverk! (<-klicka!)
Chokladbollskladdkaka
(1 liten tårta á 16 cm)
 
75g mörk choklad
50g svenskt smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg från frigående höns
2 msk kakao
1 1/4 dl vetemjöl
 
Chokladbollar
75g kylskåpskallt svenskt smör
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe/vatten
2 1/2 dl havregryn
Kokosflingor/Pärlsocker till rullning
 
Glasyr
25g svenskt smör
25g mörk choklad
1 dl florsocker
1 msk kakao
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
 
Värm upp ugnen till 175°C.
Börja med att göra kladdkakan. Smörj en form á 16 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper för att täcka formens botten.
I en medelstor kastrull, smält smör. Hacka chokladen i mindre bitar och låt smälta i smöret över värme.
Ta av från spisen.Låt smörsmeten inte bli för varm för då kan äggen sedan börja tillagas.
Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kakao till kastrullen och blanda ordentligt. 
Tillsätt nu äggen och mjölet. Rör till en slät smet. Tillsätt smeten i den smorda formen.
Grädda kladdkakan mitt i ugnen i cirka 20 minuter, kladdkakan ska ha satt sig till ytan men vara kladdig inuti.
När kakan är gräddat, väntat 5 minuter. Sedan kan du försiktigt lossa kladdkakan ur formen.
 
Medan kakan gräddas, förbered då chokladbollarna.
Rör ihop alla ingredienser. Rulla till bollar. Rulla sedan bollarna i kokos, eller pärlsocker.
Låt stå i kylen.
 
Medan kakan sedan svalnar så förbered glasyren.
Smält smöret i en kastrull. Hacka eller bryt sönder chokladen och smält ner det i smöret.
Tillsätt resterande ingredienser och tillred på spisen till du har en slät glasyr.
 
För montering av tårtan:
Häll över glasyren över den avsvalnade/ljumma kakan. 
När choklad bollarna stelnad till i kylen. Tag cirka 9 st och dela de på mitten. 
Tryck ner chokladbollshalvorna i glasyren. Tryck ned en hel chokladboll i mitten av tårtan.
Låt gärna stå i kyl över natten. Låt stå i rumstemperatur innan servering.
 
 

RSS 2.0