oboy cocos bollar!

6 dl havregryn
200 g margarin
1 1/3 dl  socker
1/4 dl cocos
3 msk oboy
1 tsk vaniljsocker

allt i smeten! Rulla sedan i cocos eller pärlsocker! :)

frasig maräng nöttårta



ca: 12 bitar bottnar
2 1/2 dl hasselnötskärnor
4 äggvitor
2 dl socker

fyllning:
3 dl vispgrädde
2 tsk kokatkaffe (kallt) eller vanilj, passionfrukt, citron, baileys m.m. (vaniljstång)
50-75 g blockchoklad

garnering:
blockchoklad

täck 3 plåtar med bakplåtspapper. markera en rund del (rita) ca.24 cm på varje plåt. mal nötterna. vispa vitorna till hårt fast skum. Blanda nötter och socker, vänd ner det försiktigt i äggviteblandningen. fördela marängsmeten i rundarna och bred ut den jämnt. grädde bottnarna i 150 c i ca 15 minuter eller tills bottnarna känns torra, lossa försiktigt och låt dem kallna  på galler.
vispa grädden och smaksätt den med kaffet (eller det du vill) och finhackad blockchoklad. Lägg ihop bottnarna med grädde imellan och eventuellt ett lager överst. Flisa lite blockchoklad ovanpå som garnering. servera genast.

mammas philiadelfiatårta!

1 pkt philiadelfiaost
3 dl vispgrädde
1 pkt digistivekex
1 1/2 dl socker
3 ägg
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt

smular digistivekex i botten, i en form med avtagbar kant. Separera gulan ifrån äggen (spara i två olika skålar), vitan vispar man till äggvita (så man kan vända bunken uppochner). Blanda philadelfia, äggula, socker, vaniljsocker, grädde och salt med elvisp. vänd sedan ner ägg vitan försiktigt i smeten, blanda ihop försiktigt och häll sedan i formen och strö digistive över. In i frysen!
 
 
för en Dumle cheesecake, häll på en burk karameliserad mjöl och massor med hackad Dumle!
 

Snickerskakor

Snickerskakor

1 burk jordnötssmör (350g)
1 dl socker
1 dl sirap
10 dl cornflakes
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

200 g choklad till garnering

Gör så här:

  • Smält samman jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull (Obs, det får inte koka). Rör då och då.
  • Krossa flingorna och blanda ner i kastrullen tillsammans med vaniljpulvret. Rör om.
  • Bred ut röran på ett bakplåtspapper eller i en bakplåtspapperförsedd form.
  • Smält chokladen och häll/bred över.
  • Låt stå svalt en stund och skär sedan i bitar.
  • Ät och njut! :-)

Chocolate frosting

Chocolate frosting:
60 60 g mjukt smör
5 5 dl florsocker
1 1 tsk vaniljsocker
0.5 0.5 dl kakao av god kvalitet
100 100 g phiadelphiaost
1 1 msk varmt kaffe

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
Bred frostingen på tex. cupcakese

macarons

Det går också att använda detta recept till att göra vanliga macarons utan chokladsmak. Ta då 4 dl florsocker och skippa choklad florsocker helt.


ChokladMacarons
4 äggvitor
½ dl socker
150 g sötmandel
2 dl choklad florsocker
2 dl florsocker

Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skålla mandeln och ta bort skalet. Låt den få torka till sig lite på ett papper.
- Mal mandeln finkornigt (jag brukar använda min mixer) och sikta den luftig.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en styv maräng.
- Blanda sedan mandeln med florsockret och sikta allt ännu en gång.
- Vänd ner mandel och florsockret i marängen, lite i taget och rör om med en slev eller slickepott så allt blandar sig ordentligt. Här är det viktigt att inte blanda för mycket, men inte heller för lite ;-) Blandar man för mycket så blir smeten för rinnig och blandar man för lite så blir macarons’n fluffiga som bollar.
- Färga ev med hushållsfärg/pastafärg.
- Fyll en spritspåse och spritsa ut kakorna stora som 5 kronor på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila på plåten i 30 min innan du gräddar dem längst ner i ugnen i ca 15 min (kakorna ska fortfarande vara lite mjuka inuti när de är klara).
- Jag brukar låta dem vara kvar på plåten ca 5 min efter att de kommit ut ur ugnen och tar sedan bort dem från plåten.
- Fyll med valfri fyllning när de svalnat.


whoopie pie. (annat, liknande recept)

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)

100 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tillsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).

Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked.

Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.


Whipped cream cheese frosting

Whipped cream cheese frosting

300 gr cream cheese (ex Philadelphia)
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)

Gör så här:

Börja med att vispa grädden och bakpulvret* hårt i en skål. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.

Spritsa nu dina cupcakes eller fyll din tårta.

Lycka till!

* Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör.

Viktigt är att inte vispa för mycket för då kan den lätt bli rinnig.


Frosting/maräng - med choklad överdrag.

Ett recept från Leila Bakar, där hon gör cupcakes med "mumsmums" på, Hi-Hat Cupcakes. Dett finns säkerligen bättre recept att göra på men, så här gjorde iaf jag :)

Du behöver:

Botten

Smörgåsrån och en rund utstickare
Eller om man så vill, chokladcupcakes (baka chokladmuffins innan och ha frostingen/marängen på)

Frosting/maräng
6 äggivtor
8,5 dl strösocker
Saft av en citron (inte alls så mycket)
2tsk vaniljsocker

Chocolate Coating
350g mörk choklad (eller ljus)
3msk matolja






Skär ut små runda bottnar av smörgåsrånen.




Gör sedan marängen:
* Blanda äggvitor, strösocker och citronsaften i en rostfri bunke. Vispa fluffigt för hand i ca 1 minut.
* Sätt bunken i ett vattenbad över kokande vatten. Vispa tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng. Du ska kunna se tydliga spår av vispen. (Här "orkade" jag inte vänta, som ni kan se på bilden!!)
* Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa i ytterliggare minuter tills marängen tjocknat och svalnat.


Använd en rund spritstyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på bottnarna och låt dom sedan stelna i kylen.


Smält chokladen tillsammans med matoljan över vattenbad. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna. (MYCKET viktigt att den får svalna, annars smälter marängen när du doppar ner dom i chokladen!!)




Ta ut några i taget från kylen och doppa dom förskitigt  i chokladen. Låt dom sen stelna i kylen i ca 30minuter. (Detta moment tror jag att det underlättar om man gör dessa med cupcakes istället för smörgåsrån då det blir extremt kladdigt att doppa dom när man håller i rånet...)


Personligen så tyckte jag att marängen smakade alldeles för mycket citron så skulle nog bara ta saften från en halv nästa gång. Dessutom så är jag personligen inget stort fan av så mörk choklad, att jag kommer ta mjölkchoklad som överdrag nästa gång :)



Marängerna klickade jag bara ut på bakplåtspapper i ugnen på 150° i ca 1,5-2 timmar.

cake pops!


Men Cake Pops kan göras i en mängd olika smakkombinationer och när det kommer till att dekorera dem, så är det bara fantasin som kan sätta stopp.  De är enkla att göra så vad väntar ni på? Här är det perfekta lördagsgodiset :)

(kan göras med tex. ballerina kladdkaka, vanliga ballerina, alla möjliga!)

Till ca. 30st cake pops
2 paket Oreo cookies
50-100gr Philadelphiaost
200 gr vit choklad
Grillpinnar

Tillagning
1. Mixa kakorna till smulor. Tillsätt lite philadelphiaost i taget tills du får en lagom kladdig smet. De ska vara smidiga att rulla till bollar.
2. Tag sedan en jämn mängd smet och rulla till bollar. Ställ sedan in bollarna i kylen ca. 30 min.
3. Smält chokladen och doppa ena änden av pinnen i chokladen. Stick sedan ner i bollen. Låt stelna något minut så att de fäster.
4. Doppa sedan hela bollarna försiktigt i chokladen. Låt rinna av och garnera med strössel.
5. Stick ner pinnen i en bit frigolit, oasis eller en upp och nedvänd låda, så att de står stadigt. Låt stelna i kylen.

vaniljmuffins med citronglasyr


När du gör muffins tänk på att inte vispa in för mycket luft i smeten. För att underlätta själva omrörningen siktar man istället alla torra ingredienser genom en sil, för att undvika klumpar, och rör sedan snabbt ihop dem med de blöta ingredienserna.

Till ca. 10-12st muffins

4dl vetemjöl

3dl strösocker

2 1/2tsk bakpulver

1/2tsk salt

100g smör, rumstempererat

2dl mjölk

2 ägg

2tsk vaniljsocker

 

Citronglasyr

50g philadelphiaost

1msk smör

5dl florsocker

1msk citronsaft

rivet skal från citron

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175°C. Sikta ihop mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Slå på 1dl mjölk och rör smeten slät.

2. Vispa återstående mjölk, ägg och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda ner äggblandningen i smeten.

3. Häll sedan upp i muffinsformar och grädda i ugnen ca. 20-25 minuter.

4. Medan muffinsen står i ugnen kan du förbereda glasyren. Rör philadelphiaost och smör mjukt med en handvisp.

5. Blanda i florsocker, citronsaft och skal.

6. När muffinsen är klara och de har svalnat spritsar du eller brer på glasyren. Garnera med lite rivet citronskal.

 

Tips: Tänk på att glasyren skall vara bredbar, om det behövs kan du tillsätta lite vatten.

ändra smak på glasyren om du vill.


whoopie pies


Whoopie pies består av två mjukna bottnar med fluffig marängfyllning emellan. Denna variant fyller jag med italiensk maräng som innebär att man slår en het sockerlag över vispade äggvitor och sedan vispar marängen sval.

Till ca. 35st whoopies med dubbla bottnar.
60 g rumsvarmt smör
4 msk rapsolja
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
210 g vetemjöl (3 1/2 dl)
90 g kakao (2 dl)
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 1/2 dl mjölk

Marängfyllning
3/4 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
3 äggvitor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

ev. strössel till dekor

1. Bottnar. Vispa smör, rapsolja och socker fluffigt med elvisp.
2. Vispa ner ägget och vaniljsockret. Mät upp mjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta och vispa ner i smeten med en handvisp tillsammans med mjölken.
3. Spritsa eller klicka ut små kakor på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen 200 C i ca 10 minuter. Låt svalna.
4. Marängfyllning. Mät upp äggvitorna i en ren och torr bunke.
5. Koka upp vatten och 1 1/2 dl strösocker i en kastrull och sätt ner en termometer. Sockerlagen ska bli 120 C och du behöver inte röra under tiden.
6. När sockerlagen har kokat en liten stund börjar du vispa äggvitan med elvisp. När marängen börjar bli fluffig tillsätter du 1/2 dl strösocker och fortsätter vispa till en styv maräng.
7. När sockerlagen nått 120 C vispar du ner den i en tunn stråle i marängen. Tillsätt därefter vaniljpulvret och fortsätt vispa i 5-10 minuter tills marängen har svalnat.
8. Spritsa eller bred ut en klick maräng på undersidan av hälften av kakorna och lägg ihop med resten av kakorna. Doppa eventuellt kanterna i strössel. Kakorna kan förvaras i rumstemperatur 3-4 dagar och går också bra att frysa in.

RSS 2.0