hemmagjorda munkar!
recept ifrån: thebakeoff.blogg. klicka på länken :) även bilderna är lånade av henne!!!
Ca 17 st
Ingredienser:
2 msk varmt vatten
7 gram torrjäst
1 3/4 dl mjölk 3%
1 ägg
35 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
7 dl vetemjöl
Frityrolja:
7 dl frityrsocker
Chokladglasyr:
150 gram marabou
strössel valfri
Sockerglasyr:
ca 3 dl Strösocker
Gör såhär:
- Värm vattnet till 40–45 grader och blanda med jästen i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull. Rör om i skålen med jästblandningen och tillsätt den ljumna mjölken, ägg, smör och socker. Rör ordentligt tills smöret är upplöst.
- Tillsätt salt och mjöl och arbeta till en smidig deg på mjölat bakbord. Lägg degen i en oljad skål, täck med bakhandduk och låt jäsa i 1–1 1/2 timme, till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1–1 1/2 cm tjocklek. Stansa ut så många rundlar som möjligt med hjälp av en rund utstickare (eller ett glas), 6,5–7 cm i diameter.Ta sedan en mindre utstickare för att stansa ut mitten av rundlarna. Rulla ihop överbliven deg, kavla ut igen och stick ut fler degrundlar på samma vis.
- Lägg degrundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakhandduk och låt läsa i cirka 60 minuter, till dubbel storlek.
- Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader.
- Fritera ett par degrundlar i taget i cirka 1 minut på varje sida. Hantera ringarna försiktigt så att du inte trycker ut luftbubblorna som bildats under jäsningen.
- Lägg de nyfriterade munkarna på en bit hushållspapper eller ett ugnsgaller och låt rinna av och svalna i ett par minuter.
- Om du ska ha socker på dom måste detta ske omedelbart efter friteringen.
- Med de som ska ha chokladglasyr på sig doppas en stund efter donutsen har svalnat.
- Valfri topping.

Kommentarer
Trackback