orero kladdkaak - NOUGATSÅS.
jennsy matblogg, kommer det här receptet ifrån!
Till botten behöver du :
1 pkt med oreo cirka 150 gram
25- 50 gram gram smält smör
Fyllningen:
3 dl vispgrädde
600 gram philadelphiaost
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 pkt med oreo cirka 150 gram
ev. några oreo till garnering – nästan ett halvt pkt
Nougatsås: 100 gram nougat ( jag valde dubbelnougat)
50 gram mörk- eller ljuskvalitetschoklad ( jag valde 50/50)
2 1/2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Gör oreo cheesecake så här :
Börja med nougatsåsen. Låt grädden sjuda upp med vaniljsocker, ta bort från plattan när det börjat koka. Bryt ner nougat och choklad och rör tills du har en blank slät sås. Ställ sedan kallt.
Krossa kexens till botten i en matberedare, smält smöret och rör ihop med kexen. Fördela smeten jämnt i en form cirka 24 cm, och ställ kallt. Vispa grädden fluffig så att den bildar rejäla toppar, vispa sedan socker, vaniljsocker och phialdelphiaost mjuk. Krossa kexen till smeten i matberedaren, och sedan vänder du ihop grädde med ostsmet och sist vänder du ner oreosmulorna. Häll upp i formen och ställ in i kylskåp över natten, minst. Efter en fyra fem timmar tog jag ut min kaka och klädde den med oreo halvor ( jag delade dem på mitten först. ) Ställ sedan tillbaka i kylskåpet.

majsbröd
recept härifrån!!
majsbröd
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk olja
- 2 dl majsmjöl
- ca 4 dl vetemjöl
- ägg till pensling
- sesamfrön och polenta till garnering
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills all jäst löst sig. Tillsätt olja och salt och sedan majsmjölet. Arbeta in vetemjölet – precis så mycket som behövs för att degen ska börja släppa från bunken. Jäs i 45 minuter under bakduk. Baka ut (använd mer vetemjöl till utbaket om degen känns väldigt kladdig) till frallor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med lite uppvispat ägg, strö över sesamfrön och polenta och grädda i 250 grader i ungefär 10 minuter.

amerikanska pannkakor
amerikanska pannkakor!
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
3 msk socker
2,5 dl mjölk
1 ägg
ca 2 msk smält smör
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en liten stekpanna så att pannkakorna blir riktigt tjocka och garnera med pudrat florsocker, bär och florsocker.

sirapsbröd!
50 g jäst
½ dl matolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 tsk malda pomeransskal
13-14 dl rågsikt
Till pensling: 1 msk sirap 1 msk vatten
Värm mjölk och olja till 37 grader och rör ut jästen i degvätskan. Blanda ner salt, sirap, malda pomeransskal och nästan all rågsikt (spar lite till utbakningen). Arbeta till en smidig deg och jäs sedan under duk i 30 minuter. Knåda därefter degen helt snabbt – bara så att luften går ur den, inte mer. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till cirka 2 cm tjocklek. Lägg i en långpanna, nagga med en gaffel och skär i rutor (ca 20 st). Jäs ytterligare en halvtimme under duk. Blanda sirap med varmt vatten och pensla brödet med blandningen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 15-20 minuter. Låt svalna och bryt eller skär.
friterad annanas, med glass.

nutella semifreddo!
receptet här ifrån: jennys matblogg!
Det här behöver du till nutellasemifreddo på 10 bitar :
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella
Gör denna fantastiska glasstårta så här:
Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den. Ta fram en rundform, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm. Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder. Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Ta fram tjugo minuter innan, så att den hinner tina lite. Gott med friska bär till.

demla kladdis
recept ifrån jennys matblogg!
Det här behöver du för att baka denna kladdis:
Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
20 stycken finhackde dumlekolor
Gör din chokladiga kladdkaka så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Finhacka dumlen smått och rör ner hälften i smeten, och häll upp smeten i den smorda formen. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) Ta dock ut formen de sista tre minuterna och fördela övr resterande dumle och låt smälta . Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut och låt svalna något innan servering.

choklad rocks
recept ifrån jennys matblogg!
Det du behöver är :
200 gram mjölkchoklad med valfri smak ( Digestiv var grymt gott )
1 1/2 – 2 dl cornflakes ( ta lite i taget )
Gör så här :
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad, smula ner cornflakes lite i taget, tills du får en “lagom fast choklad smet.
Klicka ut små högar på ett bakplåtspapper, ställ svalt så att de stelnar.
Ha dem i rumstemperatur 30 minuter innan de ska ätas.
mintkladdkaka
recept ifrån jennys matblogg!
Detta behöver du till en form cirka 22-24 cm :
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
15 stycken after eight bitar
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smält chokladen och vänd ner i smeten. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 25-30 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Brownies med dulce de leche tryffel

BJUDA PÅ TILLefterätt MIDDAG
6 äggvitor 4 dl socker 2 tsk citronsaft 4 tsk maizenamjöl
Vispa äggvitor till hårt skum.....tillsätt socker och citronsaft, lite i taget.
Spritsa rundlar på bakplåtspapper, ca 10 cm i diameter och lägg ett extra varv ytterst så att det blir en grop i mitten.


