whoopie pies


Whoopie pies består av två mjukna bottnar med fluffig marängfyllning emellan. Denna variant fyller jag med italiensk maräng som innebär att man slår en het sockerlag över vispade äggvitor och sedan vispar marängen sval.

Till ca. 35st whoopies med dubbla bottnar.
60 g rumsvarmt smör
4 msk rapsolja
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
210 g vetemjöl (3 1/2 dl)
90 g kakao (2 dl)
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 1/2 dl mjölk

Marängfyllning
3/4 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
3 äggvitor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

ev. strössel till dekor

1. Bottnar. Vispa smör, rapsolja och socker fluffigt med elvisp.
2. Vispa ner ägget och vaniljsockret. Mät upp mjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta och vispa ner i smeten med en handvisp tillsammans med mjölken.
3. Spritsa eller klicka ut små kakor på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen 200 C i ca 10 minuter. Låt svalna.
4. Marängfyllning. Mät upp äggvitorna i en ren och torr bunke.
5. Koka upp vatten och 1 1/2 dl strösocker i en kastrull och sätt ner en termometer. Sockerlagen ska bli 120 C och du behöver inte röra under tiden.
6. När sockerlagen har kokat en liten stund börjar du vispa äggvitan med elvisp. När marängen börjar bli fluffig tillsätter du 1/2 dl strösocker och fortsätter vispa till en styv maräng.
7. När sockerlagen nått 120 C vispar du ner den i en tunn stråle i marängen. Tillsätt därefter vaniljpulvret och fortsätt vispa i 5-10 minuter tills marängen har svalnat.
8. Spritsa eller bred ut en klick maräng på undersidan av hälften av kakorna och lägg ihop med resten av kakorna. Doppa eventuellt kanterna i strössel. Kakorna kan förvaras i rumstemperatur 3-4 dagar och går också bra att frysa in.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0