Chokladmoussetårta

Receptet 'r ifrån cupcakedream! (<-klicka) även lånat bilden ifrån henne! :)
 
Chokladmoussetårta
(precis lika god nybakad som efter att den har fått stå i frysen i 2 månader)
Chokladbotten
 
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
(Rör inte mer än nödvändigt.)
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.
Vill man göra en mindre kaka så kan man fördela hela receptet i 2 formar på ca 15 cm.
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 15 minuter.
Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten. Låt svalna.
 
Chokladmousse
Detta recept räcker till ett lager mousse, vill du ha två olika lager gör du två satser mousse med olika choklad.
150 g choklad (vit, ljus eller mörk choklad)
2 ägg-gulor
3 dl grädde

1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera).
2. Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje. 3. Ta ca ½ dl grädde och rör ner i chokladen så att den svalnar,
känns chokladen fortfarande för varm så blanda ner mer kall ovispad grädde.
4. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner chokladen lite i taget till en jämn smet.
Bred på ett lager mousse i taget, låt stå i frysen ca 30 minuter innan du gör nästa mousse och brer på den.
Låt tårtan stå i frysen i några timmar för att stelna ordentligt och låt sedan tina i kylen i 1 – 2 timmar eller ca 1 timme i rumstemperatur.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0