Mörbollar med Nougat (Eller utan!)

recept och bilden ifrån systrarnas drömmar! :) (klicka!)
 
Ingredienser:
200 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
4 dl vetemjöl
Dubbel.Nougat (kan också välja något annat passade) (behövs ej i, kan bakas utan!)
 
Sätt ugnen på 75 grader (det ska vara så låg temp)
Rör smör och socker smidigt.
Tillsätt kakao, vaniljsocker och mjöl.
Arbeta ihop degen.
Dela nougaten i 12 bitar.
Rulla en degboll och tryck ner en bit nougat och rulla den jämn.
Rulla bollar av hela degen och lägg på en plåt. (blir ca 35 st)
Grädda i 75 grader 2 timmar och stäng sedan av ugnen. Låt kakorna stå kvar i ugnen under natten.
 
 

choklad - kola paj

recept och bild ifrån systrarnas drömmar (<-klicka!)
Ingredienser:
0,5 paket digestivekex
60 g smör
1 burk karamelliserad mjölk (kola)
1,5 dl grädde
400 g mjölkchoklad (välj choklad med smak om du vill ex salta mandlar, Daim, lakrits)
Liten nypa flingsalt
 
Mixa kexen och blanda med smält smör.
Tryck ut i springform.
Bred på kolan.
Ställ kallt.
Koka upp grädden.
Tag från plattan och tillsätt hackad choklad.
Rör tills allt smällt.
Häll över kolan.
Strö över lite flingsalt.
Ställ kallt, gärna över natten.
Servera med lättvispad grädde.
 
 

pulled pork

Receptet är ifrån jennys matblogg! (klicka <- för att komma dit!) även lånad bilderna därifrån! :)
Det här behöver du :
1,2 kilo putsade fläskkarre
valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
3 1/2 dl coca cola
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1-2  tsk samal oelek
1 1/2 msk chilisås
1 msk med kalvfond koncentrerad

Gör så här:  ställ ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor. lägg det sedan i en kastrull som tål ugn. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek & fond, och häll över köttet, och lägg på ett lock. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar, och skulle vätska försvinna helt kan du mäta upp lite mer vätska.

Köttet ska när det är klart, dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det så här med två gafflar.


Frallor!

Recepet kommer ifrån jennys matblogg (<-) klicka! :) lånade även bilden därifrån :)

Det här behöver du till 15- 18 småbröd :
50 gram jäst för bröd
5 dl ljummet vatten ( 37 grader )
2 tsk salt
2 msk god olivolja
12 dl vetemjöl

Gör så här:  Ställ ugnen på 220 grader. Smula ner jästen i en skål, och blanda med lite av vattnet tills all jäst har löst sig. Blanda i salt, och olivolja och arbeta in mjölet ordentligt för hand eller med maskin. Lägg på bakduk och ställ på varmt ställe, te.x nära ugnen. Låt jäsa i 40 minuter, innan du stjälper ut degen på mjölat bakbord. Dela i tre delar och rulla ut till längder skär sedan med vass kniv eller degskrapa snittar av brödet ( Dvs 5- 6 bitar av varje längd)

 
 

 


Choklad och mintkakor (juliga?)

Receptet är ifrån herrhavreflarns blogg! (även bilderna!) (klicka på den tjocka texten för att komma dit!)
 
Ca 30 st.
 
Ingredienser:
- 100 g choklad
- 75 g smör
- 1.1/2 dl muscovadosocker
- 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 små ägg
- 3.1/2 dl mjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1.1/2 tsk pepparmintsarom
 
- strösocker och florsocker att rulla bollarna i. 
 
Såhär gör du:
Smält chokladen över vattenbad.
Rör smör, muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker till jämn smet. 
Rör ner den smälta chokladen jämnt.
Skrapa ner från kanterna och rör ner äggen ordentligt. 
Rör ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke och tillsätt i chokladsmeten rör återigen till jämn deg.
Tillsätt pepparmintsarom och rör återigen jämnt. 
Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kyl ca 2 timmar. (Den ska vara väldigt lös)
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla degen till 30 lika stora bollar och fördela på två baklpåtsklädda plåtar. 
Rulla bollarna först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker. 
Grädda kakorna i ca 12 minuter i mitten av ugnen. 
Låt svalna på galler.
 

Cupcake-brownie toppad med underbar nutellafrosting.

Receptet kommer ifrån herrhavreflarns blogg! (<- klicka!) även bilderna är lånade därifrån :)
 
Ca 12 st.
Ingredienser:
Brownie-Muffins: 
- 150 g smör
- 150 g choklad
- 2 dl socker
- 2 dl mjöl
- 2 msk kakao
- 3 ägg
 
Nutella frosting:
- 50 g rumsvarmt smör
- 150 g färskost (philadelphia) 
- 250 g nutella
- 2 dl florsocker
 
 
Såhär gör du :
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en muffinsform med önskade formar.
Smält smör i en kastrull, ta från värmen och häll ner den hackade choklad, när allt smält rör ner socker och blanda väl.
Tillsätt sedan mjöl och kakao, rör i ett ägg i taget , rör ordentligt mellan varje ägg.
Fördela i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
 
Låt svalna.
 
Medans muffinsarna svalnar vispa ihop alla ingredienser till frostingen och häll i spritspåse, ställ i kylen en stund så frostingen hårdnar något och blir lättare att spritsa snyggt. 
 
Spritsa dina muffins och njut av fantastiska bakverk.
 
 

Twixkakor eller choklad och kolagrottor.

 
 
receptet kommer ifrån herrhavreflarns blogg! (<- klicka) även lånat bilderna där ifrån!
 
Ingredienser:
- 200 g smör
- 1 dl socker
- 1.1/2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 4.1/2 dl mjöl
 
- 1/2 burk karamelliserad mjöl
 
- choklad att spritsa över kakorna.
 
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop alla ingredienser till en smidig och jämn deg.
Rulla till ca 25 st bollar eller längder och gör en djup fåra eller hål.
 
Fyll med den karamelliserade mjölken. 
Tänk på att inte fylla med allt för mycket då kolan bubblar upp i ugnen.
 
Grädda ca 10 min i mitten av ugnen.
 
Låt svalna helt.
 
Smält chokladen i micron eller över vattenbad och spritsa sedan över kakorna. 
 
 
 

scones

Receptet kommer ifrån my happy days blogg (klicka)
Recept på 2 stora scones = 8 bitar:
(vill du forma som hjärtan änvänd pepparkaks form)

Börja med att blanda:
4 dl vetemjöl
1 tsk socker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt (lite alltså)

Nyp i 50 g rumsvarmt margarin bland torrvarorna och häll sedan i 2 dl mjölk, knåda till en bra deg som ska vara lite kladdig men hålla ihop och gå att forma.

Gör 2 runda ganska platta kakor på plåten, använd en gaffel och kryssa skåror i kakorna.

Grädda i ugnen på 250 grader i ca 12 minuter och skär sedan upp brödet efter skårorna.

browniekakor med dulce de leche

recept ifrån fridas bakblogg!(klicka) bilden är även lånade därifrån!

Browniekakor med Dulce de leche:
100 g Smör
200 g Choklad, mörk
3 Ägg
2 dl Strösocker
2 msk Farinsocker
1 3/4 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
2 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
1/2 tsk Salt
+ 100 g Mjölkchoklad, hackad
+ Dulce de leche, en burk

Gör så här: Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen, rör om tills allt är smält. Vispa ihop ägg, strö- och farinsocker i en skål. Tillsätt smörblandningen och vispa ihop en tjock smet. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke för sig och rör sedan ner det i smeten. Rör ihop en jämn smet och tillsätt sedan mjölkchokladen. Skeda ut matsked-stora kakor på plåten med bra mellanrum. Grädda i mitten av ugnen i 8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten. Bred dulce de leche på hälften av alla kakor, strö över lite havssalt och tryck sedan ihop med resten av kakorna.


dumlekakor

 
 
receptet kommer ifrån jennys matblogg (klicka) och även lånat bilderna där ifrån! :)
 
Det här behöver du 16- 18 st kakor :
15 stycken Dumlekolor
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Smält smöret och ställ svalt i 10 minuter, så att det inte är för hett. Hacka dumlen i mindre bitar.
Rör ner socker, farin och ägg i det smälta smöret, blanda de torra ingredienserna och vänd ner de också och rör om tills du har en jämn smet. Vänd sist ner dumlen, och rör ihop allt. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, och klicka ut 8- 9 kakor på varje.

Tänk på att ha bra med mellanrum mellan kakorna för de flyter ut mycket. Baka kakorna i mitten på ugnen i cirka 8- 10 minuter, håll koll på dem så att de blir gyllenebruna.

Låt kakorna svalna innan de serveras.
Sega med smaka av kola & choklad.

 
 

hemmagjorda munkar!

recept ifrån: thebakeoff.blogg. klicka på länken :) även bilderna är lånade av henne!!!
Ca 17 st 
 
Ingredienser:
 
2 msk varmt vatten
7 gram torrjäst
1 3/4 dl mjölk 3%
1 ägg 
35 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker 
1/2 tsk salt
7 dl vetemjöl
 
Frityrolja:
7 dl frityrsocker
 
Chokladglasyr:
150 gram marabou 
strössel valfri 
 
Sockerglasyr:
ca 3 dl Strösocker
 
Gör såhär:
  1. Värm vattnet till 40–45 grader och blanda med jästen i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.
  2. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull. Rör om i skålen med jästblandningen och tillsätt den ljumna mjölken, ägg, smör och socker. Rör ordentligt tills smöret är upplöst.
  3. Tillsätt salt och mjöl och arbeta till en smidig deg på mjölat bakbord. Lägg degen i en oljad skål, täck med bakhandduk och låt jäsa i 1–1 1/2 timme, till dubbel storlek.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1–1 1/2 cm tjocklek. Stansa ut så många rundlar som möjligt med hjälp av en rund utstickare (eller ett glas), 6,5–7 cm i diameter.Ta sedan en mindre utstickare för att stansa ut mitten av rundlarna. Rulla ihop överbliven deg, kavla ut igen och stick ut fler degrundlar på samma vis.
  5. Lägg degrundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakhandduk och låt läsa i cirka 60 minuter, till dubbel storlek.
Fritering
  1. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader.
  2. Fritera ett par degrundlar i taget i cirka 1 minut på varje sida. Hantera ringarna försiktigt så att du inte trycker ut luftbubblorna som bildats under jäsningen.
  3. Lägg de nyfriterade munkarna på en bit hushållspapper eller ett ugnsgaller och låt rinna av och svalna i ett par minuter.
  4. Om du ska ha socker på dom måste detta ske omedelbart efter friteringen. 
  5. Med de som ska ha chokladglasyr på sig doppas en stund efter donutsen har svalnat.
  6. Valfri topping.

dumla fondant

 
 
Recep HÄR (<- klicka!) ifrån, sweet and simple! :) bilderna är även lånade där ifrån.
CHOKLADFONDANT
100 g smör
100 g mörk choklad
1 dl socker
1 dl mjöl
2 ägg
3 äggulor
1 msk kaffe
1 msk neutral olja
2 msk kakao
 
6 dumle
uppvisad vispgrädde till servering
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp rumstemperat smör med socker.
Smält chokladen och rör ner i smörblandningen.
Vispa upp äggen och äggulorna i en annan bunken lite lätt och häll i smörblandningen.
Tillsätt silat mjöl, kakao, kaffe och olja.
Rör ihop till en jämn smet.
Smöra och bröa små formar. Häll smeten i formarna och stick i en dumle.
  
Grädda 200 grader ca. 8 minuter.
(alla ungar är olika så ha koll när den fortfarande dallrar i mitten, när du tagit ut den låt den vila ca 2 min innan du trycker ut den)
 
 
 

kladdkake kakor!

(Receptet kommer från tidningen Hembakat)
 
50g smör
1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1 nypa salt
150g mörk choklad (smält)
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
 
1. Vispa smör, farinsocker och socker poröst. Tillsätt äggen och vispa en stund till.
2. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och choklad. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det i smeten. Låt smeten vila 15 minuter i kylen. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Klicka ut ca 1 msk smet till varje kaka på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för nära eftersom de kommer flyta ut!
4. Grädda kakorna mitt i ugenen i 12-13 minuter. Låt svalna på plåten

frösiga scones

scones från jennys matblogg. som du hittar här!
 

Det här behöver du till 6- 7 frallor / scones : 
9 dl vetemjöl ( du kan byta ut några dl mot annat mjöl)
4 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
1 1/2 dl hackad ost
3 dl mjölk
1 dl rapsolja / eller lika mycket smör

Topping : sesamfrön och riven ost

 

Gör så här:  Ställ ugnen på 210- 225 grader. Rör ihop torra ingredienser samt den hackade osten, och rör ner mjölk och olja i detta. Vänd om tills du får en deg. Forma frallor och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Fördela ut sesamfrön och riv över lite ost och grädda i mitten av ugnen i cirka 14 – 18 minuter, eller tills de blivit gyllene.

Serveras med smör, ost & mycket philadelphiaost

 
 

 

 


RSS 2.0