Brownies med mjölkchokladtryffel

recept och bilder lånade ifrån sugarcoated´s blogg!! :D klicka!
Till en plåt med brownies:
 
150 gram smör
200 gram mörk choklad
2,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljextrakt, eller vaniljpulver
2 msk mjölk
En nypa salt
3 ekologiska ägg
2,5 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Klä en fyrkantig bakform med bakplåtspapper ( min är ca 30x40 )
 
Hacka den mörka chokladen och lägg 150 gram av den i en bunke som tål micro tillsammans med smöret. Värm på medelvärme ca 30 sekunder, ta ut rör och micra 30 sekunder till eller tills allt är smält.
Rör i socker och farinsocker.
Tillsätt sedan vanilj, salt och mjölk till smeten. 
Rör ner äggen ett i taget och när allt är ihopblandat vänder du ner mjölet och resterande 50 gram av den hackade chokladen.
Häll smeten i den bakplåtspapperklädda formen och grädda ca 20 min. Brownien skall ha stelnat i kanterna men vara lite "dallrig" in mot mitten. Ta ut och låt svalna.
 
Tryffelkräm
 
200 gram mjölkchoklad ( eller valfri )
1 dl vispgrädde
1 tsk lönnsirap eller honung
25 gram rumsvarmt smör
 
Hacka chokladen fint lägg i en bunke.
Koka upp grädde och lönnsirap och slå det över chokladen. Låt stå några minuter innan du rör. Tillsätt smör och
vänd sedan runt med en slickepott tills allt är smält.
Låt stelna i kyl ca 30 min.
 
Bred ut över brownien. 
Låt ca 1 dl inlagda körsbär ( köpta eller hem inlagda ett bra recept hittar du tex här  ) rinna av lite lätt och sprid sedan ut dom över tryffelsmeten.
Ställ in i kylen ytterligare 30 min.
Vill man kan man smälta lite mörk choklad och ringla över innan man skär dom i bitar.

Nutellapaj med smulbotten

recept&bild lånad ifrån maria Grahns blogg - klicka!
 
Botten:
250 g Digestivekex
100 g smör 
 
Nutellacreme:
1 1/2 dl vispgrädde 
400 g Nutella
1/2 dl florsocker
 
Smula kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i rund form och ställ i frysen ca 20-30 minuter.
 
Koka upp grädden. Stäng av värmen och rör ner Nutella + florsocker.
Blanda ordentligt!
Häll fyllningen över botten och ställ i kylen minst 2-3 timmar.
Servera med vispad grädde eller glass
 

ost tortillas

recept - klicka!
Du behöver:
 
* 6 tortillabröd
* 100 g riven ost.
* 4 msk olivolja
* 1 pressad vitlöksklyfta
 
Gör så här:
 
1. Börja med att pressad ner vitlöksklyftan i oljan. Stek i en stekpanna på högsta värmen under några minuter. Tänk på att inte bränna vitlöken.
 
2. Pensla sedan oljan på ena sidan av tortillabrödet.
 
3. Lägg i det ena tortillabrödet med den penslade sidan ner i stekpannan, fyll på med riven ost och lägg det andra tortillabrödet som lock. Även detta bröd med den penslade sidan upp, då det ska vändas sen. Tryck ner kanterna lätt och stek på medelvärme ca 3 minut, vänd och stek en 3 minut även på andra sidan. Tänk på att brödet inte får bli bränt.
 
4. Lägg över på en skärbräda och skär i trianglar när de svalnat av något.
 
OM du vill göra i smörgåsgrill, så pensla lite vitlöksolja inuti innan du häller på osten. ELLER så gör u vitlöksås och doppar i efteråt.)
 
 

mini munkar

recept ifrån baakochmaat! -klicka
Du behöver:
* 2,5 dl mjöl * 1,5 dl socker
* 1 1/4 tsk bakpulver
* 1 1/2 tsk vaniljsocker
* 1 tsk salt
* 1,5 dl mjölk
* 1 tsk citronsaft * 1 ägg
* 1 1/2 msk smält smör
* Rapsolja
 
Dekoration:
* Valfri choklad ( ca 100 g )
* Strössel
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla dounutplåten med rapsolja ( var nogrann, annars finns risken att man inte får upp munkarna ur plåten ). Sikta mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
 
2. Vispa ägget lätt i en annan skål. Häll upp mjölken i en tredje skål, häll i citronsaften och rör om. Tillsätt mjölken, det lättvispade ägget och det smälta smöret i den torra blandningen.
 
3. Rör ihop tills allt är väl blandat. Fyll formen med smet, varje hål ska vara halvfullt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter. När de är klara ska man kunna peta på dem utan att det blir några märken.
 
4. Låt de svalna och smält sedan choklad över vattenbad, doppa ner dem och dekorera med strössel.

(rulla i lite smält smör och låt rinna av innan du rullar i socker)
 
 

dumleflarn

 
 
¨receptet kommer ifrån baakochmaat! - klicka! :)
Du behöver:
 
* Dumle ( jag lägger 9 st på varje plåt )
 
Gör så här:
 
Lägg dumlen på en bakplåtsklädd plåt, sätt ugnen på 180 grader. När ugnen är uppvärmd så sätt in plåten i mitten av ugnen ca 5 minuter.
 

Kladdkaka med chokladtryffel.

receptet och bild lånad ifrån baakochmaat! <-klicka! :)
Detta behöver du:
 2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao
100 gram smör
 
Tryffelfyllningen:
1/2 dl vispgrädde
200 g choklad ( valfri )
1 tsk honung
1 msk smör
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 150 grader.  Smöra en bakform. Smält smöret till kakan, och låt svalna. Rör ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten. Vispa inte, tillsätt sist smöret och häll sedan upp i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 – 40 minuter, kakan får inte bli bränd. Låt sedan kakan svalna i kylskåpet i några timmar.
Gör tryffeln, genom att hacka chokladen, koka upp grädden. När grädden kokat upp ta bort från plattan och vänd ner chokladen och rör tills chokladen har smält, vänd i en msk smör och honung och rör tills smeten är blank. Häll på tryffeln på kladdkakan och ställ svalt i några timmar.
 

Chokladbollskladdkaka

receptet och bilden är lånad ifrån Madeleinsbakverk! (<-klicka!)
Chokladbollskladdkaka
(1 liten tårta á 16 cm)
 
75g mörk choklad
50g svenskt smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg från frigående höns
2 msk kakao
1 1/4 dl vetemjöl
 
Chokladbollar
75g kylskåpskallt svenskt smör
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe/vatten
2 1/2 dl havregryn
Kokosflingor/Pärlsocker till rullning
 
Glasyr
25g svenskt smör
25g mörk choklad
1 dl florsocker
1 msk kakao
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
 
Värm upp ugnen till 175°C.
Börja med att göra kladdkakan. Smörj en form á 16 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper för att täcka formens botten.
I en medelstor kastrull, smält smör. Hacka chokladen i mindre bitar och låt smälta i smöret över värme.
Ta av från spisen.Låt smörsmeten inte bli för varm för då kan äggen sedan börja tillagas.
Tillsätt strösocker, vaniljsocker och kakao till kastrullen och blanda ordentligt. 
Tillsätt nu äggen och mjölet. Rör till en slät smet. Tillsätt smeten i den smorda formen.
Grädda kladdkakan mitt i ugnen i cirka 20 minuter, kladdkakan ska ha satt sig till ytan men vara kladdig inuti.
När kakan är gräddat, väntat 5 minuter. Sedan kan du försiktigt lossa kladdkakan ur formen.
 
Medan kakan gräddas, förbered då chokladbollarna.
Rör ihop alla ingredienser. Rulla till bollar. Rulla sedan bollarna i kokos, eller pärlsocker.
Låt stå i kylen.
 
Medan kakan sedan svalnar så förbered glasyren.
Smält smöret i en kastrull. Hacka eller bryt sönder chokladen och smält ner det i smöret.
Tillsätt resterande ingredienser och tillred på spisen till du har en slät glasyr.
 
För montering av tårtan:
Häll över glasyren över den avsvalnade/ljumma kakan. 
När choklad bollarna stelnad till i kylen. Tag cirka 9 st och dela de på mitten. 
Tryck ner chokladbollshalvorna i glasyren. Tryck ned en hel chokladboll i mitten av tårtan.
Låt gärna stå i kyl över natten. Låt stå i rumstemperatur innan servering.
 
 

CHOKLADCOOKIES MED KOLA:

receptet och bilden är lånad ifrån ljuvligmat.se! (<- klicka!)
 
CHOKLADCOOKIES MED KOLA:
10-12 st 
 
100 gram mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 bikarbonat
 
0,5 dl karamelliserad mjölk (finns färdig på burk!)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker och sirap krämigt. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat i en skål. Rör ner mjölblandningen i smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla 10-12 bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dom lite med fingarna och forma sedan en "skål" i mitten med hjälp av tummen. Lägg en klick karamelliserad mjölk i varje kaka. In i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna. Förvara i burk eller frys in. 
 

RSS 2.0