vaniljmuffins med citronglasyr
När du gör muffins tänk på att inte vispa in för mycket luft i smeten. För att underlätta själva omrörningen siktar man istället alla torra ingredienser genom en sil, för att undvika klumpar, och rör sedan snabbt ihop dem med de blöta ingredienserna.
Till ca. 10-12st muffins
4dl vetemjöl
3dl strösocker
2 1/2tsk bakpulver
1/2tsk salt
100g smör, rumstempererat
2dl mjölk
2 ägg
2tsk vaniljsocker
Citronglasyr
50g philadelphiaost
1msk smör
5dl florsocker
1msk citronsaft
rivet skal från citron
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°C. Sikta ihop mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Slå på 1dl mjölk och rör smeten slät.
2. Vispa återstående mjölk, ägg och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda ner äggblandningen i smeten.
3. Häll sedan upp i muffinsformar och grädda i ugnen ca. 20-25 minuter.
4. Medan muffinsen står i ugnen kan du förbereda glasyren. Rör philadelphiaost och smör mjukt med en handvisp.
5. Blanda i florsocker, citronsaft och skal.
6. När muffinsen är klara och de har svalnat spritsar du eller brer på glasyren. Garnera med lite rivet citronskal.
Tips: Tänk på att glasyren skall vara bredbar, om det behövs kan du tillsätta lite vatten.
ändra smak på glasyren om du vill.