Saftiga kanelbullar med ljuvlig cream cheese glasyr.

Receptet ger 12 megastora bullar

Bullar:

35 g torrjäst

240 ml varm mjölk (lite mer än fingervarmt, ca 45grader)

1 1/4 dl socker

80 g smör (rumsvarmt

1 tsk salt

2 ägg

9,5 dl mjöl

Fyllning:

150 g farinsocker (ca 2,5dl, tycker det är lättare att väga farinsocker än mäta upp det)

2 1/2 msk kanel

80 g smör (rumsvarmt)

Glasyr:

125 g smör (rumsvarmt)

3,5 dl florsocker

80 g cream cheese

1/2 tsk vaniljessens (eller 2/3 tsk vaniljpulver)

1 krm salt

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i den varma mjölken.
  2. Blanda socker, smör, salt och ägg.
  3. Tillsätt mjöl och blanda väl.
  4. Knåda ihop till en del och låt jäsa 1h.
  5. Blanda farinsocker och kanel tillsammans i en skål och vänta tills degen jäst klart.
  6. Kavla ut degen till en rektangel på ca 53×40 cm (ca 0,6 cm tjock).
  7. Smeta ut smöret med en slickepott och strö över sockerblandningen (använd allt ;-) )
  8. Rulla ihop och skär 12 stycken (ca 4,5 cm breda) skivor och lägg 6 st på varje plåt.
  9. Låt jäsa i 30 min under en bakduk.
  10. Gör i ordning glasyren.
  11. Blanda ihop alla ingredienser väl. Den ska nästan vara lite rinnig. Är den inte det så kan man stoppa in den i micron en liten stund.
  12. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10min. OBS de ska nästan vara ”undercooked”.
  13. Häll på glasyren så fort bullarna kommit ut ur ugnen.
Ät och njut medans de fortfarande är varma :-)

Frysning av bullar:
Vill du spara dem till senare så går det jättebra att frysa dem. Vad gäller glasyren så kan du antingen låta bullarna svalna först innan du brer på glasyren eller så häller du på direkt och låter det stelna/svalna. Min amerikanska väninna gör det förstnämnda och säger att det blir godast. Jag testade det andra och det var jättegott så det är väl lite av en smaksak. Vilket du än väljer så tänk bara på att värma dem i micron en stund innan du ska äta dem :-)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0